Kritiek is een cadeautje, maar dat wordt maar zelden zo ervaren. Hetzelfde geldt voor feedback. Het wordt ervaren als kritiek omdat het gaat over iets dat niet goed is gegaan. De eerste natuurlijke reactie op feedback is weerstand, gevolgd door verdediging. Natuurlijk zijn er tal van redenen waarom het niet is gegaan zoals het moest. En er waren ook verzachtende omstandigheden. En altijd waren er ook anderen bij betrokken en medeverantwoordelijk. Voor je het weet slaat feedback om in een discussie waarbij allerlei andere voorbeelden uit het verleden tevoorschijn komen en je steeds verder van je doel raakt verwijderd.
Feedforward gaat over de toekomst
Je voorkomt die reactie en discussie als je feedback inruilt voor Feedforward. Feedforward is altijd positief geformuleerd en gericht op de toekomst met een doel. Het gaat over gewenst gedrag en is gericht op plannen maken. Het biedt ruimte voor eigen initiatief van de ontvanger en wordt daarom altijd goed ontvangen. Er zijn drie gouden regels voor Feedforward:
- De gever biedt tips en suggesties die altijd zijn gericht op de toekomst
- De ontvanger luistert, stelt geen vragen en oordeelt niet
- De ontvanger bedankt de gever.
Een voorbeeld uit de praktijk
Tijdens een teamsessie waarbij we bezig waren met het oefenen van Feedforward, stelde de manager de volgende vraag: ‘Wij hebben hier altijd te maken met uitdagende deadlines. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we die ook in de toekomst blijven halen?’
Het team reageerde met allerlei tips. Hiermee hebben ze hun werkwijze kunnen verbeteren. Ze beginnen nu elke dag met een gezamenlijke dagstart waarbij ze de planning bespreken die voor iedereen inzichtelijk is en vervolgens de voortgang van de werkzaamheden doornemen. Feedforward gaat dus over leren en verbeteren, van jezelf en van elkaar.
De achtergrond van Feedforward
Feedforward is gebaseerd op de theorie van Marshall Goldsmith, een bekende coach uit de Verenigde Staten. Ik hoorde zelf de term voor het eerst van gouden hockeycoach Marc Lammers en heb me daarna verder in de achtergrond verdiept. Wil je weten wat Feedforward voor jou en je bedrijf of team kan betekenen, neem dan contact met me op.