Jan Niebeek

Leiderschapscoaching

Leiderschapscoaching

Wat maakt iemand een leider? Is leider een titel, functie of een rol? In de topsport en het bedrijfsleven heb ik tal van mensen gezien die de ambitie hadden om leider te worden of gedwongen werden vanuit hun functie om een leider te zijn, maar het niet waren. Het gevolg is een hoop frustratie bij zowel de persoon die wilde of moest leiden als de mensen om hen heen. Leiden is niet gemakkelijk en slechts enkele zijn van nature leiders. De rest zal er hard voor moeten werken. Coaching kan helpen om het leiderschap wat gemakkelijker te maken en er meer plezier aan te beleven.

Wat is een goede leider?

Zoals Antoine de Saint-Exupéry mooi verwoordde: ‘Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar roep in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee.’ En daar gaat het om bij leiderschap! Een goede leider, of je nou manager, directeur of aanvoerder van een team bent, inspireert. Je boort bij je mensen het verlangen, de wil, de ambitie aan om te presteren, om een doel te halen, om beter te worden. En de belangrijkste energiebron is plezier. Zolang je plezier hebt in wat je doet, kan je eindeloos doorgaan. Een goede leider faciliteert dat plezier.

Ervaring vanuit de sport

Wat ik in de sport heb geleerd, is dat prestatie heel kwetsbaar is. Als je even niet oplet, met de verkeerde dingen bezig bent, de focus verliest, verlies je zomaar de wedstrijd. Als leider ben je daarvoor verantwoordelijk. Je kan leren hoe je zorgt dat je altijd alert blijft op wat er om je heen gebeurt. Dat doe je enerzijds door routine op te bouwen, maar ook door hulpmiddelen aan te wenden die je inzicht bieden en controle geven. Welke dat zijn, hangt af van je situatie, ambities en de fase waarin je verkeert als leider. Ik vertel je er graag meer over.

Jan Niebeek DISC

Individuele Coaching

Individuele coaching

De trajecten die ik aanga met individuele coaching, kunnen vanuit verschillende situaties ontstaan. Het komt voor dat iemand zelf aangeeft de behoefte te hebben om gecoacht te worden. Bijvoorbeeld om nog beter te worden of om te werken aan bepaalde aandachtspunten. Het gebeurt ook dat er binnen een team enkele schakels zijn die de kracht en kwaliteit van een team ondermijnen. Individuele coaching kan dan ervoor zorgen dat deze teamleden beter in staat zijn om hun rol en taken binnen een team te vervullen. Coachen wordt dan trainen. Het draait namelijk om het vergroten van zelfkennis. Zodra die zelfkennis toeneemt, komt er vanzelfsprekend beter inzicht in de samenwerking. Daarna kan het coachen weer beginnen.

Individuele coaching in teamverband

Individuele coaching is vaak nodig als je een team naar een hoger niveau wilt brengen. Want zodra je met het team helder hebt wat de doelen zijn en hoe de weg ernaar toe eruit ziet, kom je op de individuele rol die de teamleden daarin vervullen. Er zullen teamleden zijn voor wie het traject vanzelfsprekend is en die al beschikken over de houding en de vaardigheden om de rol te pakken die nodig is. Voor andere leden in het team is de afstand tot de gewenste situatie groter. Hier kan individuele coaching helpen, zodat alle leden van het team samen op weg kunnen om hun gezamenlijke doelen te behalen.

Werkwijze bij individuele coaching

In mijn werkwijze als coach onderscheid ik me door mijn persoonlijke aanpak. Ik ben een gevoelsmens en werk ook vanuit de passie en emotie van mijn cliënten. Natuurlijk heb je te maken met praktische zaken, concrete ambities en aansprekende resultaten. Maar als die alleen in het hoofd zitten en het in het hart en de onderbuik anders voelt, gaat het nooit lukken. Ik geloof dat iedereen boven zichzelf kan uitstijgen, als het op alle drie niveaus goed zit. Dát is mijn vertrekpunt. Ik ga met jou op zoek naar je drijfveren en je innerlijke kracht om vandaar uit te werken aan je ontwikkeling en groei.

Team Jan Niebeek

Teamcoaching

Teamcoaching

Een team dat goed functioneert, is in staat om resultaten te bereiken, waar je als individu niet van durft te dromen. Een goed team biedt ruimte om je te ontwikkelen en inspireert de leden om steeds beter te presteren. Een goed team levert meer energie en plezier dan je zou hebben als je alleen werkt. Een goed team is veel meer dan de som der delen. De vraag is alleen: hoe creëer je een goed team?

Teamcoaching versus teambuilding

Voor mij betekent teamcoaching dat elk lid van het team zich bewust is van zijn rol en bijdrage aan het team. Dat betekent ook dat je je verantwoordelijk voelt voor het functioneren en de resultaten van het team. Als trainer sta ik aan de zijlijn. Ik spiegel, confronteer en inspireer, zodat alle leden zelf aan het werk gaan met hun houding en gedrag. Vandaar dat ik het woord teambuilding liever niet gebruik. Want ik wil dat teams zichzelf versterken. Bij teambuilding ben ik daar teveel verantwoordelijk voor en dat maakt het team op de langere termijn kwetsbaar. De kracht moet het team uit zichzelf halen in plaats van dat de trainer of coach het erin gaat brengen.

Teams laten excelleren

Sinds mijn 15e werk ik met teams. Eerst in de sport en later ook in het bedrijfsleven. Ik weet waar teams toe in staat zijn als ze eenmaal op de rails staan. Ik weet ook hoe het voelt als je samen steeds beter presteert en succesvol bent. Het is een geweldige beleving en dat wil ik de teams waarmee ik werk, graag laten ervaren. Dat kan door met het complete team aan het werk te gaan, maar ook door individuele coaching, als een teamlid wat extra begeleiding nodig heeft.

Jan Niebeek

Lezingen & Workshops

Lezingen & Workshops

Hoe maak je een kampioensteam? Tijdens de lezingen en workshops die ik bij bedrijven en andere organisaties verzorg, komt deze vraag altijd weer naar voren. Elke manager of directeur is op zoek naar die gouden formule, waardoor iedereen fluitend naar het werk gaat, optimaal presteert en het verzuim daalt naar nul. Tijdens mijn lezingen en workshops reik ik de ingrediënten aan waarmee je aan de slag kunt om die gouden formule te ontwikkelen. Hoe begin je, welke stappen moet je zetten, wat zijn de valkuilen en hoe houd je progressie vast en kan je het verankeren in je organisatie. In mijn lezingen lardeer ik mijn betoog met veel praktijkvoorbeelden.

Workshop coachen

Anders dan tijdens een lezing, ga je met een workshop meteen zelf aan de slag. Het is een interactieve sessie, waarbij ik inzichten aanreik en je daarna met prikkelende opdrachten aan het werk gaat. Je maakt een analyse van je team, je komt er achter waar de grootste verbeterpunten zitten en je krijgt tips en tools om de onderlinge samenwerking en communicatie te verbeteren. Aan het eind van de workshop heb je een eerste aanzet tot een plan, waarmee je verder aan het werk kan, met of zonder begeleiding.

Bron van inspiratie

Door mijn werk in de korfbalsport heb ik nooit tekort aan inspiratie. De wekelijkse trainingssessies en competitiewedstrijden leveren elke keer weer praktijkvoorbeelden hoe het goed en hoe het mis kan gaan. Korfbal is een gemengde sport en dat maakt de coachingservaring extra waardevol. Vrouwen reageren nu eenmaal anders dan mannen. De dynamiek van een gemengd team maakt dat de ervaring in juist deze tak van sport het meest aansluit bij de werkelijkheid in bedrijven en andere organisaties.

Jan Niebeek DISC

DISC

Wat is DISC?

DISC is een methode om inzicht te krijgen in de gedragsstijlen van mensen en staat voor Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus. Het model is in de jaren 30 van de vorige eeuw ontwikkeld door dr. William Moulton Marston en daarna verder uitgewerkt. Intussen wordt DISC gebruikt in de werving en selectie, human resource management en opleiding en training. Het is wereldwijd het meest aanvaarde en gebruikte psychometrisch gedragsinstrument met een wetenschappelijke betrouwbaarheidsscore van meer dan 90%.

DISC is een hulpmiddel

Zelf gebruik ik het DISC-model om binnen teams de individuele gedragsstijlen te analyseren. Het is een betrouwbaar instrument waarmee je inzicht krijgt in je persoonlijke drijfveren, voorkeuren en vaardigheden. Dit inzicht helpt om met houding en gedrag aan de slag te gaan of vaardigheden verder te ontwikkelen. In de DISC-analyse is er geen goed of fout. Het levert heel veel kennis op van jezelf en van de ander. En daarmee kan je situaties beter begrijpen en effectiever aan het werk met verandering. Het is een prachtig hulpmiddel om teams en personen te laten excelleren.

Q4 Profiles

Ik ben DISC-gecertificeerd door Q4 Profiles. Dat betekent dat ik daar mijn opleiding heb gevolgd en ook binnen deze kennisorganisatie op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen. Bij Q4 Profiles gaan we verder dan alleen een analyse volgens de DISC-methode. We voegen daar persoonlijke interesses, drijfveren, waarden en normen aan toe. De toepassingsprofielen kunnen we vervolgens inzetten om vaardigheden verder te ontwikkelen, zowel in de sport als in het bedrijfsleven.